Distanci s kotačima - kako djeluju i na što treba paziti!

12/05/2020

Distanci na kotačima

Razmaci na kotačima obično se koriste za poboljšanje položaja / izgleda vozila tako da se kotači dalje prema luku.

Također se koriste kada kotač 'dodiruje' unutrašnju komponentu ovjesa.


Različite vrste odstojnika na kotačima

Distančni nosač kotača

Konusni razmaci kotača najčešće se koriste za istiskivanje kotača od 3-7 mm jer unutrašnjost naplatka udara o komponentu ovjesa. Ovi odstojnici nisu potrebni da budu "hubcentrični", jer se originalni otvor usreda automobila prostire kroz njih i ulazi u kotač s obzirom da je širina samo 3-7 mm.

Upotrebe: Kotač koji udara unutarnju ovjesnu komponentu, poboljšava položaj

Na što treba paziti: provjerite odgovara li razmak PCD (uzorak) na vašem automobilu. Često su univerzalni i stane u široku paletu PCD-ova. Sadrži li kit vijke? Vi ćete htjeti vijke 5 mm duže od zaliha. Provjerite je li središnja šupljina nosača iste veličine ili veća od središnje provrta vašeg vozila.


Zavrtanje / zavrtanje kroz distančnike

Najčešća vrsta odstojnika koji se obično koristi za poboljšanje položaja / izgleda vozila.

Ti odstojnici ulaze između vašeg kotača i glavčine, a zatim ćete koristiti produžene vijke koji će proći kroz kotač, kroz uložak i na glavčinu.

Upotrebe: poboljšati položaj

Na što treba paziti: Koristite hubcentrične distančnike samo kada širite od razmaka od 7MM. Usnica glavčine na vašem automobilu kliznut će u uložak, a nova usnica glavčine proširit će se iz umetača u vaš kotač. Kvaliteta je bitna kod ovih odstojnika, kovani distanci su najbolji od najboljih, ne slažite se manje, lijevani distanci nisu napravljeni na iste tolerancije i mogu izazvati vibracije ako ne i potpuno istinite.


Razdjelnici s vijcima

Razdjelnici s vijcima koriste se na automobilima koji imaju vijke koji strše iz glavčine umjesto svornjaka koji ulaze.

Navojni distanci omogućuju vam i promjenu PCD-a vozila.

Upotreba slučaja: Sam ima Nissan S13 iz 1995. godine, Samsov kotač sjedi 25 mm u luku, a Sam želi da oni budu usklađeni s lukom iz kozmetičkih razloga. Sam pričvršćuje distančnike u svom automobilu pomoću isporučenih matica s distancima. Distanci su sada pričvršćeni za automobil i ostat će tamo čak i kad se ukloni kotač. Distancirani nosači imaju nove šiljke koji strše iz njega, Sam se na točkove uklapa na isti način kao što bi bio i bez odstojnika, koristeći studense koji strše iz novog odstojnika i koristeći svoje standardne matice kotača.

Na što morate paziti: provjerite je li unutarnja središnja provrta odstojnika jednaka vašem automobilu i da li vanjska središnja prorez odgovara vašem kolu. Obavezno osigurajte da vijci na odstojniku odgovaraju istoj navojnici kao i izvorni, tako da se standardni matice na kotačima još uvijek uklapaju.


Utični distanci s vijcima

Utični distanci s vijcima obično se koriste kod distanca širine preko 30 mm.

Uvrnuti odstojnici također se koriste za brže mijenjanje kotača bez ponovnog postavljanja odstojnika svaki put kada skinete kotač.

Vijačni distanci se također koriste za promjenu PCD vozila.

Upotrijebite slučaj1: Jack ima BMW serije 5 iz 2015. godine. Dizalice BMW su 5x120 PCD. Točkovi koje Jack želi kupiti proizvedeni su samo u 5x112. Dizalica pričvrsti razdjelnik s vijcima na svom BMW-u (5x120), a zatim pričvrsti kotač prema odstojnicima (5x112)

Primjer 2: Daniel želi ugraditi 50MM distance na svoj BMW M3, Daniels BMW ima šire blatobrane od tvorničkih i trebaju mu kotači da sjednu u red s njegovim blatobranima. Jack koristi svoj BMW na stazi i neprestano mijenja gume i točkove na kotačima, umjesto odstojnika kroz razmak koristi vijak s razrezom jer želi da odstojnik ostane na mjestu kad mijenja kotače za brzinu.

Na što morate paziti: provjerite je li unutarnja središnja provrta odstojnika jednaka vašem automobilu i da li vanjska središnja prorez odgovara vašem kolu. Provjerite odgovara li navoj na otvoru za vijak na odstojniku vašem automobilu, tako da možete koristiti svoje originalne vijke kotača.


Jesu li distanci sigurni?

Distanci su potpuno sigurni ako ih pravilno napravite

  • Kupujte samo hubcentrične odstojnike (osim ako nisu ispod 7MM)
  • Provjerite je li središnja čahura odstojnika ispravna
  • Provjerite odgovara li PCD vašem vozilu
  • Kupite samo krivotvorene odstojnike, a ne bacajte "ebay specijal"
  • Prije kupnje pitajte provjerite jesu li ispravne za vaš automobil
  • Obavezno osigurajte dobavljače s produženim vijcima ili svim potrebnim okovima


Trebate odstojnike za svoj automobil?